Bind, buurthuiskamer en creatief laboratorium, bestaat één jaar

Een bescheiden transformatorhuisje op het Hembrugterrein groeide uit tot BIND, buurthuiskamer en creatieve ontmoetingsplaats ineen. Op 8 juni viert deze bijzondere locatie haar eerste verjaardag. Initiatiefnemers Judith Pelgrom en Bas Kinsbergen: “Wij zijn zelf ook verrast over wat deze magische plek allemaal teweegbrengt.”

Er is tijdens deze eerste verjaardag veel te vieren. Ten eerste dat BIND er ís. Het begon met een droom: Judith en Bas wilden een plek creëren die zo inspirerend is, dat er creatieve initiatieven en sociale verbintenissen ontstaan. Ze werden verliefd op het Hembrugterrein, en het Rijksvastgoedbedrijf suggereerde een klein, verlaten transformatorhuisje als locatie. Na dat startschot bleek dat het creatieve droombeeld bij meer mensen leefde. Een grote groep vrijwilligers hielp mee met de transformatie van het transformatorhuisje. En nog meer mensen sloten zich aan om het initiatief verder leven in te blazen. Zo werd het een project dat door vele handen en harten wordt gedragen.

Buurthuiskamer
BIND viert een mooi eerste jaar als ‘huiskamer van de buurt’. Veel omwonenden en mensen die op het terrein werken, weten inmiddels dat ze dagelijks tussen 10.00 en 15.00 uur binnen kunnen komen lopen. Voor een kop slow koffie met een zelfbouwtosti bijvoorbeeld. Maar ook om een paar uurtjes rustig te werken of te peinzen. “Het gaat ons niet om het verkopen van koffie”, vertelt Bas. “Als je hier alleen maar komt om te flexwerken, is dat helemaal goed. Maar het allerleukste vind ik het als mensen hier connecties maken. Ik zie regelmatig dat bezoekers spontaan met elkaar in gesprek gaan. Dat doet deze plek kennelijk met je.”

Creatief laboratorium
Op diezelfde spontane manier zijn het afgelopen jaar allerlei creatieve initiatieven ontstaan. Het kleine podium van BIND blijkt ideaal voor onder meer vertelavonden in allerlei variaties. En tijdens het startjaar zijn er al tal van spraakmakende momenten geweest. Zoals de keer dat bezoekers van een filmavond werden uitgenodigd om een kaars in de nacht te volgen langs het werk van videokunstenaars. Judith: “Juist omdat mensen niet precies wisten wat ze konden verwachten, maakte die avond veel los. Dat is wat we hier willen bereiken. We willen dingen laten ontstaan. Het gaat ook niet per se om het eindproduct. Juist ook als mensen niet zeker weten wat het effect of resultaat van hun creatieve ideeën zal zijn, zijn ze hier welkom. Het is een creatief laboratorium.”

Toekomst
Tijdens deze verjaardag wordt niet alleen het eerste jaar gevierd, maar ook de toekomst. Bas: “Dit is nog maar het begin.” In het komende jaar wil BIND nog meer creativiteit losmaken en bezoekers ontvangen. Iedereen is 8 juni welkom op het feest; mensen die BIND al hebben ontdekt, en mensen die de plek graag willen ontdekken.

Datum: vrijdag 8 juni 17.00 – 23.00 uur
Locatie: BIND op het Hembrug, Middenweg 107, Zaandam

Comments are closed